Wat zijn canonieke URL's? | Tips voor betere SEO

Canonical URL's en hoe je ze gebruikt

Canonieke URL's zijn een belangrijk concept in zoekmachineoptimalisatie (SEO). Ze worden gebruikt om aan zoekmachines aan te geven welke versie van een webpagina de "voorkeursversie" is. Dit is essentieel wanneer meerdere URL's dezelfde (of zeer vergelijkbare) inhoud tonen, omdat zoekmachines zoals Google in dat geval niet altijd weten welke versie ze moeten indexeren of weergeven in zoekresultaten.

Wat is een canonieke URL?

Een canonieke URL verwijst naar de URL die door de eigenaar van de website als de "originele" versie van een pagina wordt beschouwd. Dit wordt aangegeven met behulp van het 
<link rel="canonical" href="URL">-
attribuut in de HTML-code van een webpagina.

Bijvoorbeeld:
Stel dat je een webshop hebt en dezelfde productpagina toegankelijk is via meerdere URL's, zoals:
  1. https://www.voorbeeld.nl/product?kleur=groen
  2. https://www.voorbeeld.nl/product

Met een canonieke tag kun je zoekmachines laten weten dat de tweede URL de voorkeursversie is:
<link rel="canonical" href="https://www.voorbeeld.nl/product">

Waarom zijn canonieke URL's belangrijk?

  1. Voorkomen van duplicate content: Zoekmachines beschouwen pagina’s met vergelijkbare inhoud vaak als duplicaten, wat kan leiden tot lagere rankings. Canonieke URL's lossen dit op door duidelijk te maken welke versie moet worden geïndexeerd.
  2. Optimalisatie van crawlbudget: Zoekmachines hebben een limiet op hoeveel pagina’s ze crawlen. Canonieke tags helpen zoekmachines efficiënter te werken door onnodige duplicaten te negeren.
  3. Behouden van linkwaarde: Wanneer externe links naar verschillende varianten van een pagina verwijzen, helpt de canonieke tag om de linkwaarde te concentreren op de voorkeursversie.

Hoe gebruik je canonieke URL's?

  1. In de HTML-code: Voeg een <link rel="canonical" href="voorkeurs-URL">-tag toe in de <head>-sectie van je pagina.
  2. In een CMS: De meeste contentmanagementsystemen (zoals WordPress of Shopify) hebben plugins of ingebouwde functies om canonieke URL's in te stellen.
  3. Gebruik absolute URL's: Zorg ervoor dat de volledige URL wordt gebruikt in de canonieke tag (inclusief ¨https://¨ en ¨www.¨ indien je daar gebruik van maakt), om verwarring te voorkomen.
  4. Correcte toepassing bij paginering: Bij een serie pagina’s, zoals een blog met meerdere pagina's, is het beter om geen canonieke tag te gebruiken die alles naar de eerste pagina verwijst. Gebruik in plaats daarvan <rel="prev"> en <rel="next">.

Veelvoorkomende fouten

Verkeerde URL als canoniek instellen: Dit kan leiden tot verlies van verkeer en ranking.
Niet consistente URL's: Zorg ervoor dat je canonieke tag verwijst naar de juiste versie (bijv. https:// en niet http://).

Canonieke URL's zijn dus een eenvoudige maar effectieve manier om je SEO te verbeteren en zoekmachines te helpen de juiste inhoud te begrijpen en te tonen. Door ze correct te implementeren, kun je duplicate problemen voorkomen en de zichtbaarheid van je website optimaliseren.
    • Related Articles

    • Veelvoorkomende HTTP-foutcodes en oplossingen

      Het kan gebeuren dat je website plots niet meer bereikbaar is, met een driecijferige foutcode op je scherm. Wat nu? We bespreken de zes meest voorkomende HTTP-foutcodes, wat ze betekenen, en hoe je ze oplost. 401 Error - Unauthorized Een 401-error ...
    • Webhosting en Veiligheidsrisico's

      Wanneer je denkt aan de beveiliging van je bedrijfsgegevens, is het vaak zo dat webhosting niet meteen het eerste is dat in je opkomt. Toch brengen onwetendheid en het gebrek aan beveiligingsmaatregelen vaak grote problemen met zich mee. Denk ...
    • Bescherm je website tegen Clickjacking

      Een tijd terug ontvingen we een melding via ons security bounty programma. Een oplettende deelnemer had ontdekt dat onze website gevoelig was voor clickjacking. Clickjacking is een techniek waarbij kwaadwillenden gebruikers ongemerkt laten klikken op ...
    • De overlast van Bots, Crawlers en Spiders beperken

      Bots en crawlers helpen zoekmachines zoals Google om je website te vinden en te rangschikken. Maar te veel activiteit van deze bots kan de prestaties van je website vertragen. We bespreken hier hoe je ongewenste bots kunt tegenhouden en ervoor kunt ...
    • Optimaliseer je beveiliging met een security.txt policy

      Bij LinQhost staat security altijd voorop. Toch kan het gebeuren dat er iets over het hoofd wordt gezien, hoe zorgvuldig je ook bent. Gelukkig zijn er ethische hackers, ook wel white hat hackers genoemd, die graag kwetsbaarheden opsporen en melden. ...